Η θέση του ΠΑΣΕΕΕΔ για την ισοδυναμία των διπλωμάτων

BMW Motorrad Hellas: Η Δήμητρα Τύραλη αναλαμβάνει την θέση της BMW Motorrad Sales & Marketing Specialist
4 Μαρτίου 2021
Stylmartin Core WP – Αδιάβροχα μποτάκια για μοτοσυκλετιστική χρήση
4 Μαρτίου 2021

Ο ΠΑΣΕΕΕΔ, μετά και τον Κλάδο Δικύκλων του ΣΕΑΑ, πήρε και αυτός θέση σχετικά με την επικείμενη ισοδυναμία των διπλωμάτων στην Ελλάδα, μεταξύ των κατηγοριών B/AM και B/A1. Στο δελτίο τύπου που ακολουθεί, είναι ξεκάθαρο ότι και ο ΠΑΣΕΕΕΔ συντάσσεται με την θέση του ΣΕΑΑ, αναφέροντας τα αυτονόητα οφέλη από αυτή την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας, με όσα ισχύουν στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε., κάνοντας παράλληλα και τις δικές του προτάσεις πάνω στο συγκεκριμένα θέμα.

 

Δελτίο τύπου

 

H ισοδυναμία διπλωμάτων οδήγησης

Ήλθε η ώρα να διευκολυνθεί η πρόσβαση στο δίκυκλο και στην Ελλάδα

 

Σχεδόν όλα τα κράτη έχουν αναγνωρίσει χωρίς προϋποθέσεις την ισοδυναμία Β/ΑΜ (μοτοποδηλάτων) και τα περισσότερα και μεγαλύτερα, με τυπικές προϋποθέσεις την ισοδυναμία Β/Α1(125cc).

Αίτημα διαχρονικό είναι και η χώρα μας να προχωρήσει σε μια αντίστοιχη ρύθμιση ισοδυναμίας και για τους Έλληνες πολίτες.

 

Θετικά της ισοδυναμίας Β/ΑΜ & Α1

 

  • Θα απαλλάξει πολίτες μικρού εισοδήματος από «χαράτσι» σε χρόνο και κόστος για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης μοτό, της τάξης των 400-500€. Για τον ευρωπαίο τα 500€ είναι το 1/4 του μισθού (και το Κράτος του τον έχει απαλλάξει) Για τον Έλληνα, τα 500€ είναι 1 μισθός αν και όποτε τον έχει.
  • Mείωση των ρύπων και της συμφόρησης των αστικών κέντρων, καθώς τα μικρά δίκυκλα χρησιμοποιούνται εναλλακτικά και συμπληρωματικά στον αστικό ιστό.
  • Λαμβανομένου υπόψη ότι η μικρή κατηγορία δικύκλων θα είναι στο εγγύς μέλλον στην πλειονότητά τους ηλεκτροκίνητα, η συμβολή της ισοδυναμίας στην μείωση των ρύπων καθίσταται σημαντική.
  • Aποσυμφόρηση νησιών από αυτοκίνητα, καθώς με την χορήγηση της ισοδυναμίας και στην χώρα μας, οι τουρίστες θα μπορούν να επιλέγουν για τις μετακινήσεις τους στα μικρά νησιά που ασφυκτιούν από την κίνηση των τετράτροχων, ευέλικτα σκουτεράκια.
  • Θα ικανοποιήσει το αίσθημα ισότητας του Έλληνα πολίτη με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
  1. Σε έναν Έλληνα δεν του επιτρέπεται να οδηγήσει στην Ελλάδα, αλλά στην Μαδρίτη, Παρίσι, Μιλάνο του επιτρέπεται να οδηγήσει λόγω ισοδυναμίας.
  2. Σε έναν Έλληνα δεν του επιτρέπεται να οδηγήσει στην Ελλάδα, αλλά επιτρέπεται στους αλλοδαπούς να οδηγούν μοτοποδήλατο στην Ελλάδα λόγω ισοδυναμίας (δηλαδή χωρίς δίπλωμα μοτό, αλλά με αυτοκινήτου)!
  • Ύπαρξη και στην Ελλάδα υπηρεσιών «κοινοχρησίας» δικύκλων (“scooter sharing”). Αποτελεί σύγχρονη τάση στις Ευρωπαϊκές πόλεις, της οποίας η εφαρμογή στην Ελλάδα καθίσταται σήμερα δυσχερής, καθώς η εφαρμογή της υπηρεσίας περιορίζεται μόνο στους κατόχους διπλώματος μοτό, ενώ στο εξωτερικό περιλαμβάνει και όλους τους κατόχους διπλώματος αυτοκινήτου.
  • Μείωση τροχαίων με δίκυκλα που προκαλούνται από οδηγούς αυτοκινήτου που οδηγούν μόνο αυτοκίνητο. Η έρευνα (MAIDS) έδειξε ότι η πλειονότητα των ατυχημάτων που προκαλούνται από οδηγούς αυτοκινήτων σε δίκυκλα είναι από οδηγούς που δεν οδηγούν και δίκυκλο. Η εξοικείωση με τον τρόπο κίνησης των δικύκλων που αποκτούν οι οδηγοί αυτοκινήτων που μετακινούνται και με μοτοσυκλέτα είναι πολύτιμη.
  • Αποφυγή συγχρωτισμού στα ΜΜΜ και αποφυγή κινδύνων μετάδοσης κορωνοϊού.

 

H Iσοδυναμία σε χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πώς έχουν εφαρμόσει την ισοδυναμία διπλώματος αυτοκινήτου με μοτοποδηλάτου 50cc ; Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, εκτός της Ελλάδας, παρέχουν την ισοδυναμία Β/ΑΜ,

χωρίς καμία προϋπόθεση, χωρίς επιπλέον εξετάσεις σε κρατικό φορέα και μαθήματα σε σχολές.

Πώς έχουν εφαρμόσει την ισοδυναμία διπλώματος αυτοκινήτου με ελαφρύ δίκυκλο 125cc ;

Όλες οι χώρες παρέχουν την ισοδυναμία Β/Α1 χωρίς καμία επιπλέον θεωρητική ή πρακτική εξέταση από κρατικό φορέα

 

Προτάσεις επί του Σχεδίου Νόμου

Η Ελλάδα σε κίνηση: Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα – Μικροκινητικότητα – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό, την απλούστευση και την ψηφιοποίηση διαδικασιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

 

Ισοδυναμία διπλωμάτων Προτείνουμε:

Α. Ισοδυναμία Β (αυτοκίνητο) -ΑΜ (μοτοποδήλατο 50cc)

Να ισχύει χωρίς ηλικιακές προϋποθέσεις, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη για δεκαετίες.

 

Β. Ισοδυναμία Β (αυτοκίνητο) – Α1 (ελαφρύ δίκυκλο 125cc)

Οι κάτοχοι διπλώματος ΑΜ (μοτοποδήλατο 50cc) και Β(αυτοκίνητο), να μπορούν να οδηγούν Α1(ελαφρύ δίκυκλο 125cc), χωρίς άλλες προϋποθέσεις.

 

Γ. Ισοδυναμία Β (αυτοκίνητο) – Α1 (ελαφρύ δίκυκλο 125cc)

Για τα ευκόλου χειρισμού δίκυκλα (αυτόματα): Η ισοδυναμία να παρέχεται χωρίς προϋποθέσεις

 

Δ. Ισοδυναμία Β (αυτοκίνητο) – Α1 (ελαφρύ δίκυκλο 125cc)

Για τα δίκυκλα μέχρι 125cc με ταχύτητες: Οι χρονικές προϋποθέσεις να μειωθούν σε: κατοχή της κατηγορίας Β πάνω από 3 έτη (από 6 έτη)

συμπλήρωση της ηλικίας των 24 ετών (από 27 έτη)

 

Θέσπιση κατηγορίας μοτοποδηλάτων 25χλμ/ω Προτείνουμε:

Ό,τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την χρήση κράνους στα ηλεκτρικά ποδήλατα 25χλμ/ω και στα ηλεκτρικά πατίνια 25χλμ/ω., το ίδιο να ισχύει και για την νέα και ασφαλέστερη κατηγορία μοτοποδήλατο 25χλμ/ω (δηλαδή, την σύσταση χρήση κράνους και όχι την υποχρέωση)

Αρθρογράφος: lmavr

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Click to access the login or register cheese