Η Michelin ξεκίνησε την πειραματική κατασκευή βιώσιμων ελαστικών

ΚΤΜ EXC Six Days 2023 – Το επίσημο βίντεο
29 Απριλίου 2022
MotoGP Jerez 2022–FP1/FP2: Με φόρα ο Quartararo!
29 Απριλίου 2022

Επιμέλεια: Γιάννης Πετρόχειλος

Το 2021 η Michelin είχε ανακοινώσει πως θα επιχειρήσει να κατασκευάσει οικολογικά αγωνιστικά ελαστικά Από το 2023 η Ducati θα είναι ο αποκλειστικός κατασκευαστής μοτοσικλετών του πρωταθλήματος MotoE.για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoE με ηλεκτρικές μοτοσικλέτες. Ο κατασκευαστής από τη Γαλλία έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο και πέτυχε σε μεγάλο βαθμό τα ελαστικά του πρωταθλήματος να είναι πιο βιώσιμα, ωστόσο δεν κατάφερε να πιάσει τους στόχους που είχε θέσει.

Για το 2022 η Michelin ανεβάζει ρυθμό και στοχεύει σε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά τον τομέα των βιώσιμων ελαστικών. Για το πρωτάθλημα MotoE με ηλεκτρικές μοτοσικλέτες το οποίο ακολουθεί το MotoGP, η εταιρεία ανακοίνωσε πως το εμπρός ελαστικό που θα χρησιμοποιηθεί στους αγώνες θα είναι κατά 33% από ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ το πίσω ελαστικό θα είναι κατά 46% από βιώσιμες πηγές.

Στόχος μέχρι το 2050 τα ελαστικά να είναι 100% οικολογικά.

Το μείγμα των πειραματικών αυτών ελαστικών προέρχεται από φυσικό λάστιχο, από ελαστικά που βρίσκονται στο τέλος της ζωής τους και από ανακυκλωμένο μαύρο άνθρακα. Σε αυτήν την μείξη η Michelin έχει δοκιμάσει επίσης υλικά όπως φλούδες από πορτοκάλια και λεμόνια, ηλιέλαιο, πευκοβελόνες και χρησιμοποιημένο ατσάλι. Συνδυάζοντας όλα αυτά είναι σε θέση να κατασκευάσει ένα ανθεκτικό και αποδοτικό ελαστικό για τους αγώνες πετυχαίνοντας ένα 40% της κατασκευής να είναι από βιώσιμα υλικά.

Ήδη τα ελαστικά της MotoE είναι ικανά να αντέξουν ταχύτητες της τάξης των 250Km/h.

Μέχρι το 2050 τα ελαστικά θα είναι 100% οικολογικά

Ο Cyrille Roget, Τεχνικός Διευθυντής της Michelin ανάφερε για το θέμα των ελαστικών της MotoE. «Παρά τοΗ Michelin συνεργάζεται εταιρεία Enviro στον τομέα της ανακύκλωσης μαύρου άνθρακα. γεγονός ότι το σχέδιο είναι φιλόδοξο, ο στόχος παραμένει ρεαλιστικός για την Michelin. Τα ελαστικά της MotoE το αποδεικνύουν αυτό. Είναι από υλικά από φυσικό λάστιχο και ανακυκλωμένα μαύρο άνθρακα και με αυτά έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο. Με τα ελαστικά της MotoE αποδεικνύουμε ότι κρατάμε το λόγο μας. Πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα της πρόκλησης και θα έχουμε 100% βιώσιμα ελαστικά μέχρι το 2050».

Το βίντεο της Michelin για τον κύκλο ζωής των ελαστικών.

 

Δημοσιογραφική Ομάδα Zougla.gr
Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Click to access the login or register cheese