Ιστορικές Γαλλικές μοτοσυκλέτες Dollar θα παρουσιαστούν στην έκθεση Retromobile του 2023

Royal Enfield Super Meteor 650: Η ιστορία της εξέλιξής της [VIDEO]
16 Ιανουαρίου 2023
Γνώρισε τους αθλητές του AMA Supercross 2023
17 Ιανουαρίου 2023

Επιμέλεια: Θάνος Κυλάφης

 

Πολλοί μοτοσυκλετιστές του σήμερα σίγουρα δεν θα είναι εξοικειωμένοι με τον κατασκευαστή μοτοσυκλετών που ονομαζόταν Dollar. Η Dollar motorcycles ήταν μια γαλλική εταιρία μοτοσυκλετών που λειτουργούσε πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πιο συγκεκριμένα από το 1925 έως το 1939. Η εταιρεία φτιάχτηκε από τον Ets. Delachanel στη γαλλική κοινότητα Joinville-le-Pont.

Στην εποχή τους, οι μοτοσυκλέτες της Dollar είχαν σημαντικά υψηλές επιδόσεις, με την εταιρία να επικεντρώνεται σε δίχρονους κινητήρες με κυβισμό από 98cc έως 750cc. Οι μεγαλύτεροι κινητήρες στο οπλοστάσιο της Dollar ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακοί, με overhead βαλβίδες και τέσσερις κυλίνδρους. Εν τω μεταξύ, οι μικρότεροι κινητήρες ήταν είτε μονοκύλινδροι είτε δικύλινδροι. Όσον αφορά τις ίδιες τις μοτοσυκλέτες, είχαν σκελετό από μεατλλικά ελάσματα και διέθεταν τελική μετάδοση άξονα Cardan — παρόμοιο με αυτό που βρίσκουμε στις σύγχρονες BMW. 

Στην έκθεση του 1923, η εταιρεία παρουσίασε το πρώτο της μοντέλο, ένα 125cc που κινούταν με κινητήρα Moser. Η εταιρία υιοθέτησε το όνομα Dollar και ένα λογότυπο με το ομοίωμα ενός κεφαλιού Ινδιάνου για να προσελκύσει τον τότε αυξανόμενο αριθμό μοτοσυκλετιστών και να κεφαλαιοποιήσει το ενδιαφέρον για μεταπολεμικά αμερικανικά και βρετανικά μοντέλα, τα οποία θυμίζουν Harley Davidson και Triumph.

Η Dollar γνώρισε μεγάλη άνθηση στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και στις αρχές της δεκαετίας του 1930 και αποκάλυπτε πρωτοποριακά νέα μοντέλα κάθε χρόνο. Διέπρεψε σε πολλούς αγώνες που διεξήχθησαν εκείνη την περίοδο στη Γαλλία, αλλά η εταιρεία αποδυναμώθηκε το 1930 από την εξαγορά λόγω κρίσης από την Omnium Métallurgie et Industriel (OMI) και τις κοινωνικές αναταραχές του 1936. Οι δραστηριότητες της εταιρείας τελικά διακόπηκαν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μετά από αυτή τη σύντομη εισαγωγή των Dollar Motorcycles, σύντομα θα μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για αυτήν την ιστορική γαλλική εταιρεία καθώς θα παρουσιαστεί στην επερχόμενη έκθεση Retromobile που θα πραγματοποιηθεί στο Porte de Versailles τον Φεβρουάριο του 2023. Με μόλις μια δεκαετία ύπαρξης, η Dollar έχει αφήσει το στίγμα της στα βιβλία ιστορίας της γαλλικής μοτοσυκλέτας, χάρη στη χρήση τεχνολογίας που ήταν πολύ μπροστά για την εποχή του. Η έκθεση Retromobile έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί από την 1η έως τις 5 Φεβρουαρίου 2023 και είναι μια έκθεση που παραδοσιακά προσανατολίζεται περισσότερο στα vintage και κλασικά αυτοκίνητα. Στην περίπτωση των Dollar Motorcycles, θα εκτεθούν περίπου είκοσι μοντέλα από το 1926 έως το 1936.

Δημοσιογραφική Ομάδα Zougla.gr
Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Click to access the login or register cheese