Οδική Ασφάλεια – Πιλοτικό πρόγραμμα σε σχολικές μονάδες της Αττικής

Τα νέα μοντέλα της Ηonda στην EICMA
10 Νοεμβρίου 2022
EICMA 2022 – Kove 800X Super Adventure 2023
10 Νοεμβρίου 2022

Οδική Ασφάλεια – Πιλοτικό πρόγραμμα σε σχολικές μονάδες της Αττικής

Από την Περιφέρεια Αττικής

Από το 1ο Λύκειο Αγίας Παρασκευής ξεκίνησε στις 8/11/2022 η Περιφέρεια Αττικής τη νέα εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητών και μαθητριών για την οδική ασφάλεια που εδράζεται στο τρίπτυχο «Μαθαίνω – Προσέχω – Νοιάζομαι».

Η εκστρατεία με τίτλο «Κάν’ το Σωστά – Μπορείς» θα πραγματοποιηθεί σε πρώτη φάση σε 25 σχολικές μονάδες της Αττικής και υλοποιείται με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς».

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των Λυκείων της Αττικής θα διδαχτούν στη θεωρία και στην πράξη τις αρχές της οδικής ασφάλειας και ασφαλούς συμπεριφοράς στο δρόμο. Θα ενημερωθούν αναλυτικά και διαδραστικά, τόσο για τις αιτίες πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων, όσο και για την ευθύνη που βαραίνει κάθε οδηγό όταν πιάνει το τιμόνι. Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα συμμετάσχουν σε βιωματικές δραστηριότητες με τη χρήση προσομοιωτών μέθης, ανατροπής και πρόσκρουσης οχήματος υπό την καθοδήγηση των εξειδικευμένων στελεχών του ΙΟΑΣ.

Πρόγραμμα επισκέψεων μηνός Νοεμβρίου 2022

Ημερομηνία
Πόλη Σχολική Μονάδα
08/11/22 Αγία Παρασκευή 1ο  Λύκειο
09/11/22 Αγία Βαρβάρα 2ο Λύκειο
10/11/22 Γαλάτσι 3ο Λύκειο
11/11/22 Χαλάνδρι 2ο ΓΕΛ
14/11/22 Μαρούσι 2ο ΕΠΑΛ
15/11/22 Ταύρος 1ο Λύκειο
16/11/22 Αχαρνές 2ο ΕΠΑΛ
18/11/22 Βριλήσσια 1ο Λύκειο
18/11/22 Πετρούπολη 4ο Λύκειο
29/11/22 Παιανία Δημοσθένειο Λύκειο
30/11/22 Καματερό 1ο Γυμνάσιο

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα οδικής ασφάλειας «Κάν’ το Σωστά» είναι εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και έχει σχεδιαστεί από έμπειρους εκπαιδευτικούς και ειδικούς συγκοινωνιολόγους. Υλοποιείται από εκπαιδευμένο προσωπικό του Ι.Ο.ΑΣ, διαρκεί ~4 διδακτικές ώρες και περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση.

Η θεωρητική ενότητα περιλαμβάνει ομιλία με προβολή videos και φωτογραφιών για τις κύριες αιτίες πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων και ασφαλούς μετακίνησης τα οποία δίνουν βήμα στους μαθητές για σκέψη και εποικοδομητική συζήτηση. Η εκπαίδευση εστιάζει στο γεγονός ότι ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αυτός στον οποίο οφείλονται κατά κύριο λόγο τα τροχαία και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα ακόλουθα θέματα:

• Επίδραση αλκοόλ στον εγκέφαλο
• Χρόνος Αντίδρασης – Ταχύτητα
• Απόσταση Ακινητοποίησης
• Χρήση ζώνης & κράνους
• Ασφαλείς μετακινήσεις ως ποδηλάτης & πεζός
• Απόσπαση προσοχής
• Ευγένεια στο δρόμο
• Συνέπειες τροχαίων δυστυχημάτων

Η πρακτική εκπαίδευση περιλαμβάνει βιωματικές δραστηριότητες για τις οποίες χρησιμοποιείται:

Προσομοιωτής ανατροπής αυτοκινήτου. Όχημα φυσικού μεγέθους το οποίο περιστρέφεται 360ο γύρω από το διαμήκη άξονά του. Παρόλο που η ταχύτητα ανατροπής είναι χαμηλή, ο προσομοιωτής περνά με μεγάλη αμεσότητα, μηνύματα για την αξία της χρήσης ζώνης.

Προσομοιωτής Πρόσκρουσης. Η κατασκευή προσομοιώνει εμπρόσθια σύγκρουση με μικρή ταχύτητα. Παρόλα αυτά, η δύναμη που ασκείται στο σώμα των χρηστών κάνει τους περισσότερους να πιστεύουν πως η σύγκρουση ήταν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. Αποτελεί εξαιρετικό εργαλείο για τη συζήτηση σχετικά με τη χρήση ζώνης ασφαλείας.

Γυαλιά Προσομοίωσης Μέθης. Αλλοιώνουν το οπτικό πεδίο του χρήστη, προσομοιάζοντας πως βλέπει όταν είναι υπό επήρεια αλκοόλ. Ο χρήστης καλείται να ολοκληρώσει απλές διαδικασίες φορώντας τα, όπως το να περπατήσει με μικρά βήματα γύρω από κώνους.

Αρθρογράφος: gazis
Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Click to access the login or register cheese