Πατέντα Kawasaki για αυτοματοποιημένο κιβώτιο ταχυτήτων

 RMS: Κιτ Επισκευής τρόμπας νερού για HODNA PCX-125 150
27 Ιανουαρίου 2021
Indian FTR 1200 2021: Με ασφάλτινο προσανατολισμό
27 Ιανουαρίου 2021

Η Kawasaki έχει πάρει πολύ στα σοβαρά την τεχνολογία AI και προχωρά με σταθερά βήματα για την εφαρμογή της στις μοτοσυκλέτες. Αυτή τη στιγμή στην Ιαπωνία έχει λανσάρει στην αγορά την τελευταία έκδοση του Rider Support System, όπου το App στο smartphone του αναβάτη υποστηρίζει φωνητικές εντολές και δίνει πληροφορίες για βασικές λειτουργίες και δυνατότητες της μοτοσυκλέτας σε πραγματικό χρόνο.

Από εδώ και πέρα, το πλήθος και το είδος των τεχνολογιών που έχει πάνω της η μοτοσυκλέτα θα καθορίσει την περαιτέρω ανάπτυξη του Rideology.

Με την εξέλιξη της ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας να συνεχίζεται κανονικά και τις πατέντες για μια νέα υβριδική μοτοσυκλέτα να έχουν ήδη κατατεθεί, η Kawasaki τώρα καταθέτει άλλη μία πατέντα που αφορά ένα σύστημα αυτοματοποιημένων αλλαγών ταχυτήτων. Όπως βλέπουμε στα σχέδια, το σύστημα αυτό μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα σε οποιοδήποτε συμβατικό κιβώτιο ταχυτήτων και να αλλάζει ταχύτητες με βάσει τις εντολές της κεντρικής μονάδας. Σε περίπτωση που η μοτοσυκλέτα έχει συμβατικό συμπλέκτη, η αυτόματη αλλαγή ταχυτήτων μπορεί να γίνει μόνο εν κινήσει χρησιμοποιώντας τον ride by wire ψεκασμό για την ρύθμιση των στροφών του κινητήρα την στιγμή της αλλαγής.

Όμως πολύ εύκολα μπορεί να προστεθεί ένας ηλεκτρονικά ελεγχόμενος συμπλέκτης που θα μετατρέψει το συμβατικό κιβώτιο ταχυτήτων σε πλήρως αυτόματο. Τέτοιου είδους κιβώτια έχουν πολλά αυτοκίνητα, αλλά και ορισμένες μοτοσυκλέτες όπως το Yamaha FJR 1200A. Πρόκειται δηλαδή για μια ήδη δοκιμασμένη λύση που χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών μπορεί να λύσει τα προβλήματα του παρελθόντος, δηλαδή την πρόωρη φθορά των δίσκων (σε σχέση με ένα κλασικό αυτόματο κιβώτιο με μετατροπέα ροπής) και τις σχετικά αργές αλλαγές ταχυτήτων.

Αρθρογράφος: Babis

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο.
Click to access the login or register cheese