BMW C400X και C400GT 2021: Με τεχνολογία Ride by Wire

Έτοιμος για νέα ρεκόρ ο Max Biaggi με την Voxan Wattman
26 Μαρτίου 2021
Harley Davidson: Video από την έναρξη παραγωγής της Pan America 1250
26 Μαρτίου 2021

Η BMW παρουσίασε το νέο C 400 X και C 400 GT του 2021 που χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ride by wire, όχι μόνο καλύπτει τις προδιαγραφές Euro 5 αλλά επιπλέον διαθέτει ένα πιο σύγχρονο Traction Control και βελτιωμένη ποιότητα λειτουργίας.

Με την ονομασία “E-Gas” που βάφτισαν οι Γερμανοί τον νέο ride by wire ψεκασμό των νέων C 400 είναι βέβαιο πως κάποιο θα μπερδευτούν και θα νομίζουν πως ο κινητήρας τους καίει αέριο. Καμία σχέση φυσικά με κάτι τέτοιο… Το “E-Gas” είναι ένας κανονικότατος ride by wire ψεκασμός που ελέγχεται πλήρως από την κεντρική μονάδα διαχείρισης ECU και όχι απευθείας από το χέρι του αναβάτη. Διαθέτει περισσότερους αισθητήρες στο νέο φιλτροκούτι και την νέα εξάτμιση (με τον επίσης νέας τεχνολογίας καταλύτη) και έτσι ελέγχει με μεγαλύτερη ακρίβεια την τροφοδοσία, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των εκπομπών ρύπων χωρίς κόστος στην απόδοση. Αλλαγές υπάρχουν στο σχεδιασμό της κεφαλής του κινητήρα και στην πλεξούδα, αφού πλέον υπάρχουν πολλοί περισσότεροι αισθητήρες στον κινητήρα.

 

Η BMW ισχυρίζεται πως η ρύθμιση του ride by wire ψεκασμού έγινε με γνώμονα την όσο το δυνατόν πιο ομαλή και ταυτόχρονα άμεση επιτάχυνση, ενώ την ίδια στιγμή μπόρεσαν να επιτύχουν αντίστοιχα ομαλή επιβράδυνση στο κλείσιμο του γκαζιού, καθώς η πεταλούδα προσαρμόζει το μείγμα λαμβάνοντας υπόψη της τι ακριβώς κάνει ο αυτόματος συμπλέκτης του CVT. Ουσιαστικά έχει λειτουργία Engine Brake Control δηλαδή.

Στον τομέα της ενεργητικής ασφάλειας, τα εμπρός φρένα απέκτησαν νέες ακτινικές δαγκάνες που υπόσχονται μεγαλύτερη δύναμη και αντοχή.

 

 Άλλο ένα πλεονέκτημα του ride by wire ψεκασμού είναι και η δυνατότητα χρήσης ενός σύγχρονου traction control που δεν κόβει απλώς το ρεύμα όταν ο πίσω τροχός χάσει την πρόσφυσή του, αλλά μπορεί να επέμβει προληπτικά και με απόλυτη ομαλότητα, ρυθμίζοντας το μείγμα το μείγμα του κινητήρα.

Η BMW ισχυρίζεται πως δουλεύει τόσο καλά που δεν χρειάζεται πια κουμπί απενεργοποίησής του για να μην… σου σπάει τα νεύρα.

Ο αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα είναι στα 31 λίτρα και φτάνει τα 45 λίτρα με το σύστημα Flexcase. Η διαφορά τώρα είναι πως το φως δεν είναι στο πλάι του αποθηκευτικού χώρου, αλλά βρίσκεται κάτω από την σέλα. Έτσι τώρα φωτίζει από ψηλά τον αποθηκευτικό χώρο και δεν υπάρχει περίπτωση να μπλοκάρει κάτι το φως αν έχεις πράγματα μπροστά του.

Επίσης οι μανέτες των φρένων είναι ρυθμιζόμενες για να προσαρμόζονται σε όλα τα γούστα και φυσικά σε όλα τα μεγέθη χεριών…

Πρόκειται για δύο αλλαγές που είχαμε υποδείξει στον project leader κατά την διάρκεια της δημοσιογραφικής παρουσίασης το πρώτου C 400 X στην Ιταλία και τώρα βλέπουμε πως τις έκαναν πράξη. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι παρατηρήσεις και η κριτική των συντακτών του ΜΟΤΟ στους σχεδιαστές και τους project leaders των εργοστασίων έχουν ως αποτέλεσμα την βελτίωση των μοτοσυκλετών….

Αρθρογράφος: Babis

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο.
Click to access the login or register cheese