Ducati Panigale V4R 2023: Ρεκόρ ιπποδύναμης με κόφτη στις 16.500 στροφές

Οδηγούμε και παρουσιάζουμε την Ducati Streetfighter V2 (Video)
14 Οκτωβρίου 2022
Ducati Panigale V4 R 2023 – Απευθείας από και προς τις πίστες
14 Οκτωβρίου 2022

Ducati Panigale V4R 2023: Ρεκόρ ιπποδύναμης με κόφτη στις 16.500 στροφές

Και ειδικό λάδι από την Shell

Η νέα γενιά της έκδοσης R του Panigale V4 σπάει για μια φορά τους δείκτες των οργάνων μέτρησης, καθώς η Ducati δηλώνει 240,5 ίππους και κόφτη στις 16.500 στροφές!

Οι αριθμοί αυτοί ζαλίζουν ακόμα περισσότερο αν σκεφτούμε πως η έκδοση R έχει 998 κυβικά και όχι 1.103 κυβικά, όπως τα υπόλοιπα Panigale V4. Ο λόγος φυσικά είναι πως η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα αποτελεί τη βάση για να περάσει η Ιταλική εταιρεία τις προδιαγραφές των κανονισμών του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Motul-WSBK της FIM και της Dorna.

Αυτό σημαίνει πως ο συγκεκριμένος V4 κινητήρας έχει τεράστιες διαφορές από τις υπόλοιπες εκδόσεις της Panigale V4 και τα περισσότερα εξαρτήματά του έχουν σχεδιαστεί για αγωνιστική χρήση διότι οι κανονισμοί του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος επιβάλλουν πλέον στα εργοστάσια πολύ πιο αυστηρούς περιορισμούς στις μετατροπές και τα αγωνιστικά κιτ έχουν το 1/10 των εξαρτημάτων που είχαν τα αντίστοιχα αγωνιστικά κιτ τις προηγούμενες δεκαετίες.

Ο κινητήρας αυτός λοιπόν έχει μπιέλες τιτανίου και το σύστημα κίνησης των βαλβίδων Desmo, όπως και ο θάλαμος καύσης, έχουν στόχο την μέγιστη ιπποδύναμη στις υψηλές στροφές.

Όποιος τυχερός Ducati καταφέρει να την κάνει δική του (θα παραχθούν υποχρεωτικά 500 αντίτυπα για να πάρει την αγωνιστική έγκριση  της FIM και δύσκολα η Ducati να φτιάξει πάνω από 1.500 συνολικά για όλο τον κόσμο) θα παραλάβει τη μοτοσυκλέτα του με τις δύο εξατμίσεις προδιαγραφών Euro 5 κάτω από τον κινητήρα (όπως στα Panigale V4/S/SP) και η μοτοσυκλέτα θα βγάζει 218 ίππους στις 15.500 στροφές.

Όμως μαζί με την μοτοσυκλέτα, θα παραλάβει και άλλη μια κούτα, όπου μέσα της θα βρει μια ολόκληρη εξάτμιση τιτανίου της Akrapovic, η οποία δεν έχει καταλύτες και τα δύο τελικά βγαίνουν ψηλά στην ουρά. Με αυτές τις εξατμίσεις και την ανάλογη ρύθμιση της ECU η ιπποδύναμη εκτοξεύεται στους 240,5 ίππους που πρέπει να είναι νέο παγκόσμιο ρεκόρ ιπποδύναμης για ατμοσφαιρικό κινητήρα παραγωγής έως τα 1000 κυβικά. (Που να καίει βενζίνη και όχι άλλου τύπου καύσιμα).  

Για να επιτευχθούν αυτοί οι εντυπωσιακοί αριθμοί που θυμίζουν μοτοσυκλέτα των MotoGP, οι σχεδιαστές της Ducati έφτιαξαν νέα έμβολα με αντιτρυβική επίστρωση DLC (Diamond Like Coating) και είναι 5 γραμμάρια ελαφρύτερα. Να σημειώσουμε εδώ πως τα 5 γραμμάρια αντιστοιχούν στο 2% του συνολικού βάρους κάθε εμβόλου που έχει η Panigale V4R!

Οι μπιέλες άλλαξαν σχεδιασμό ώστε να λιπαίνονται καλύτερα όταν ο κινητήρας περιστρέφεται στις 16.500 στροφές, μεταφέροντας εσωτερικά λάδι από τον στρόφαλο κατευθείαν στον πείρο του εμβόλου.

Ο χρονισμός των εκκεντροφόρων εισαγωγής άλλαξε, αυξάνοντας το βύθισμα των βαλβίδων κατά 1mm.

Νέος, μικρότερος και 800 γραμμάρια ελαφρύτερος ξηρός συμπλέκτης που μειώνει την αδράνεια περιστροφής και βοηθάει τον κινητήρα να ανεβάζει στροφές γρηγορότερα.

Επίσης το κιβώτιο ταχυτήτων έχει πολύ μακριά πρώτη σχέση ώστε να την χρησιμοποιείς μέσα στην πίστα στις κλειστές στροφές.

Ειδικής τεχνολογίας λιπαντικό από την Shell που μειώνει τις απώλειες εσωτερικών τριβών, προσφέροντας 3,5 ίππους στις 16.000 στροφές και 4,5 ίππους στις 16.500.

Ο κινητήρας της Panigale V4R έχει διαφορετικό κόφτη στροφών για τις πέντε πρώτες σχέσεις (επεμβαίνει στις 16.000) και μόνο στην 6η σχέση ανεβάζει έως τις 16.500 στροφές.

Με δεδομένο πως η μέγιστη ιπποδύναμη είναι στις 15.500 στροφές, προφανώς η δυνατότητα να ανεβάζει έως τις 16.500 με έκτη θα έχει μεγαλύτερη αξία σε αγωνιστική χρήση.

Στα ηλεκτρονικά βοηθήματα υπάρχουν φυσικά τα πάντα και μάλιστα σε αυτή τη μοτοσυκλέτα ο αναβάτης απολαμβάνει τη νέα γενιά των ηλεκτρονικών που παρουσιάστηκαν στα τελευταία Panigale V4 και προσφέρουν διαφορετικούς χάρτες για κάθε ταχύτητα στο κιβώτιο, καθώς και επιλογή Power Mode Full όπου ο ride by wire ψεκασμός συμπεριφέρεται ως συμβατικός και ακολουθεί πλήρως την κίνηση του δεξιού χεριού του αναβάτη (μόνο με την 1η σχέση στο κιβώτιο ρυθμίζει αυτόνομα τις πεταλούδες του γκαζιού).

Εννοείται πως έχει Engine Brake Control  EVO2 και το νέο λογισμικό για το Quick-shifter Up/Down.

Το αστείο είναι πως έχουν αλλάξει και το λογισμικό λειτουργίας του ανεμιστήρα στα ψυγεία, ώστε να μην ψήνει τα πόδια του αναβάτη όταν οδηγεί στο δρόμο…

Στις αναρτήσεις έχουμε φυσικά ένα πανάκριβο πιρούνι Öhlins NPX25/30 εμπρός και ένα αντίστοιχης τιμούλας αμορτισέρ Öhlins TTX36, τα οποία έχουν μετατοπίσει το κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας πιο ψηλά σε σχέση με το προηγούμενο R για ακόμα ευκολότερη αλλαγή πορείας. Συγκεκριμένα το πιρούνι απέκτησε 5 χιλιοστά μεγαλύτερη διαδρομή και η πίσω ανάρτηση σηκώθηκε 20 ολόκληρα χιλιοστά.

Το φαίρινγκ και τα φτερά είναι ίδια με των υπόλοιπων Panigale V4 που παρουσιάστηκαν το 2022, όμως τα λευκά φιλέτα που μοιάζουν με number plate και οι χαρακτηριστικές εξατμίσεις στην ουρά, κάνουν την έκδοση R να ξεχωρίζει.

Το βάρος που ανακοινώνει η Ducati είναι από 167 κιλά άδεια με την αγωνιστική εξάτμιση, έως και 193,5 κιλά με την εξάτμιση Euro 5 και γεμάτη υγρά.

Ακούστε την στο παρακάτω VIDEO από την παρουσίαση του εργοστασίου (στα Ιταλικά με αγγλικούς υπότιτλους):

 

Αρθρογράφος: Babis
Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Click to access the login or register cheese